Itt tudod megnézni, hogy mennyibe kerül egy hivatalos energiatanúsítvány beszerzése.

Szponzorált tartalom

energiatanúsítvány ára

energiatanúsítvány ára

Azt tapasztaltam az utóbbi időben, hogy bár már nagyon régóta kötelező az energetikai tanúsítványok megléte, az emberek többsége mégis furcsán néz, amikor egy ingatlan hirdetésben azt látja, hogy DD besorolás. Ezért arra gondoltam, hogy most gyorsan átfutom nektek azokat a pontokat, amik fontosak ebben a témakörben.

Először is, azért van szükség energetikai tanúsítványra, vagy másképpen energiatanúsítványra, hogy legyen egy olyan hivatalos papír az ingatlanról, amiről egyértelműen kiderül, hogy milyen állapotban van energiahatékonyság szempontjából. Ez nagyjából olyan, minthogyha használtan vennénk egy telefont, akkor érdemes megnézni előtte hány százalékon van az akksi élettartama. Ez azért fontos, hogy tudjuk, mennyit kell majd rá költeni – akár felújítás, akár csak üzemeltetés szempontjából. Itt tudod megnézni, hogy milyen további előnyei vannak az energetikai tanúsítványoknak: e-tanusitas.eu.

Az energiatanúsítványokat úgy készítik el, hogy az ingatlanokat az energiafogyasztásuk és energiahatékonyságuk alapján 12 kategóriába sorolják, amelyek a kiemelkedően rossztól (JJ) egészen a minimális energiaigényűig (AA++) terjednek. Ezen a skálán, ha mondjuk egy DD besorolású lakást látunk a hirdetésben az azt jelenti, hogy az ingatlan korszerűt megközelítő állapotban van energetikai szempontból. Általában ez a jellemző egyébként a legtöbb régebbi építésű ingatlannál. Új épületek pedig nem is épülhetnek, csak legalább CC, vagyis korszerű, vagy annál jobb energiahatékonysággal.

Az, hogy mindez mennyibe kerül feketén-fehéren ott áll a korábban linkelt weboldalon, az ecoteam oldalán, az e-tanusitas.eu-n. Itt tudod megnézni az árak mellett azt is, hogy pontosan hogyan is zajlik maga a tanúsítás és milyen lépéseket kell megtenni a megrendelőnek, ha szeretné igénybe venni ezt a szolgáltatást.

Továbbá itt tudod megnézni konkrétan az ár listát, ami tartalmazza, hogy a budapesti és vidéki lakások és családi házak energetikai tanúsítványa mennyibe kerül. Nem meglepő módon az lesz a fő meghatározó tényező mind a négy kategóriában, hogy mekkora az ingatlan négyzetméterekben mérve. Minél nagyobb és minél több mindent kell benne átnézni, annál többet kell majd fizetni a tanúsítványért – persze csak az emberi határokon belül.

Mindemellett pedig azt is itt tudod megnézni, hogy melyek azok a kivételes esetek, amikor nincs szükség energetikai tanúsítványra. Alapvetően már minden új és régi építésű lakóépület esetében kötelező ennek a dokumentumnak a megléte, de van egy-két olyan eset, ami ezen kívül esik. Ide tartozik többet között az olyan különálló épület, aminek 50 négyzetméternél kisebb a hasznos alapterülete. Akkor sincs szükség erre a papírra, hogyha az ingatlant egy évben csupán legfeljebb 4 hónapot használják, vagy ha maximum 2 évig van használatban összesen – tehát ideiglenesen felállított épületről van szó. Azok az ingatlanok is kivételt képeznek az energetikai tanúsítás alól, amik vallási rendeltetésűek, szóval mondjuk, ha el akarom adni a kert végében lévő templomomat, akkor arról nem kell energiatanúsítványt csináltatni. Hasonló a helyzet a mezőgazdasági épületekkel.

Vannak még további kivételek, amiknél nincs szükség az energetikai tanúsítványra. Ezeket szintén itt tudod megnézni, az e-tanusitas.eu oldalán, sok további hasznos információval egyetemben az energetikai tanúsítás és ingatlan értékbecslés témaköreiben.