Hőszivattyús fűtés vagy elektromos fűtőpanel? Sokkal inkább és!

Szponzorált tartalom

hőszivattyús fűtés

hőszivattyús fűtés

Egyre többet kerül szóba ez a kérdés, hiszen olyasmiről van szó, ami mindenkinek érinti a téli szezonjait – ha itthoni viszonylatban beszélgetünk. Mi az, ami kimagaslóan drága lehet egy család éves rezsijében? Hát persze, hogy a fűtési időszak. Mindegy, hogy most melyik hagyományos módszerről beszélgetünk, hogy valaki gázzal fűt, vagy épp fával: mindkettővel elég borsos dolog a telet úgy átvészelni, hogy senki se fázzon, főleg, hogyha nagy ingatlanról van szó. Az sem szokott sokat hozzá tenni a dologhoz, hogyha régiek a nyílászárók, vagy ha mondjuk nem lehet egyes szakaszokat leválasztani a rendszerről és csak egyben lehet fűteni az egész házat. Éppen ezért nem árt mondjuk olyan új módszerekben gondolkozni, mint mondjuk a hőszivattyús fűtés vagy mondjuk az elektromos fűtőpanelek.

Én legalábbis arra buzdítom a családomat, hogy akinek nagy háza van és csak teheti, az tegyen lépéseket afelé, hogy modernebb technológiával lehessen meleget csinálni a hideg teleken. És nem csak azért, mert drága a gáz, vagy mert drága a faanyag, hanem azért is leginkább, mert ezek lesznek hosszú távon is fenntartható fűtési metódusok. Én azt gondolom, hogy ezek olyan volumenű berendezések és változtatások, amiket egyszer kell meglépni egy életben és aztán utána le van tudva a gond, maximum csak szervizeltetni kell a rendszert időről-időre. Fontosnak tartom azt is, hogy függetlenül minden emberi pénzen megváltható energiahordozótól el tudjuk látni magunkat meleggel. Ki tudja, hogy mikor lesz gáz, mikor nem lesz, mennyibe fog kerülni a fa, arról meg aztán nem is beszélve, hogy mennyire fenntartható a fűtési célú fakivágás. Szóval én szeretnék egy olyan otthont, ami teljesen független lehet mindenki mástól, a ház önmagát tudja vele melegíteni.

A hőszivattyús fűtés ezt teszi lehetővé, ugyanis ezzel tényleg minden mástól függetlenül lehetséges melegíteni a házat. Persze az elektromos fűtőpanelekkel is hasonló a helyzet, de arról majd inkább egy következő cikkben írok majd. Itt most legyen szó az első opcióról, amiből egészen kikupáltam magamat az utóbbi időben. A napelemrendszer.info oldalon találtam meg a legtöbb ezzel kapcsolatos infót ezen a helyen. Úgyhogy ha valamire kicsit részletesebben vagytok kíváncsiak, akkor ott nézzétek meg.

A hőszivattyús fűtés lényegében nagyon egyszerű elven működik. Van egy zárt rendszer, amiben valamilyen nagyon alacsony forráspontú gáz van. Ezt az alacsony forráspontú gázt pedig olyan közeggel érintkeztetik, aminél forrni is fog. Ez történhet a talajban, de akár a levegőben is – a gáztól függ. Ezt a felforralt gázt pedig úgy használják fel, hogy itt ugye hő fog keletkezni, amely hővel felfűtik azt a vizet, vagy más közeget, amivel a házban fűtenek. Ez lehetőséget kínál arra is, hogy ne csak a fűtés dolga legyen megoldva a hőszivattyúval, hanem akár a melegvíz is nyerhető ezen a rendszeren keresztül, mind a fűtéshez, mind pedig a mosogatáshoz. Szóval egy hőszivattyús rendszer talán joggal mondható multifunkciósnak.

Azért is szeretik ezt a rendszert használni olyan sokan, mert tényleg nagyon jó hatásfokkal képes működni, hozzá még nagyon zöld is, hiszen nincs, amit szennyezzen az üzemelése. Nem vagyok benne biztos, de el tudom képzelni, hogy egy eredetileg gázkazános fűtési rendszer esetében simán lehet átkötni erre a radiátorokat, csak néhány vezetéket kell átforrasztani talán.

Azt is érdemes tudni, hogy nem csak a vízzel lehet összehozni ezt a plusz hőt, hanem akár légnemű dologgal is, szóval tényleg sok mindenre ad lehetőséget egy ilyen korszerű berendezés. Nevezhetjük innentől kezdve hőszivattyús fűtésnek, de talán a multifunkciós rendszer jobb megfogalmazás, vagy pontosabban leírja, hogy mennyi mindenre is jó ez a gép.

A hőszivattyús fűtés konkurense az elektromos fűtőpanel, vagy egyáltalán – az elektromos fűtés, hiszen ez nem csak a fali panelekkel lehetséges, hanem mondjuk padlófűtéssel is. Persze talán nem igazi konkurencia az, amit párhuzamosan is lehet használni a hőszivattyúval, ráadásul legalább olyan zöld módon és hasonlóan hatékonyan, korszerűen.

Az elektromos fűtést ugyanis egy az egyben lehet napelemes rendszerrel üzemeltetni, vagyis ingyen lesz a hozzá szükséges elektromos áram. Ennél zöldebbet nehéz lenne elképzelni, na meg ennél vidámabbat is talán, hogy ingyen legyen télen a fűtés. A hőszivattyús fűtés esetében szükség van ugyanis keringtető szivattyúra, ami elektromos árammal fog működni. Szóval, ha a hőszivattyús megoldást választjuk a fűtés megoldására, akkor is van értelme napelemet szereltetni a tetőre, mert vannak olyan további költségek, amiket csak ezzel úszhatunk meg.

A napelemrendszer.info oldalán vannak olyan infók, ami szerint most vannak futó pályázatok olyan témákra, amikkel ezeket lehet most fejleszteni. Tehát például van kifejezetten napelemes pályázat, de van olyan is, amiben össze lehet tenni mindazt, amire szükségünk van – gondolok itt a hőszivattyús fűtésre, vagy épp az elektromos napelemre és más egyéb fejlesztésekre a ház energetikáját tekintve.

A lényeg tehát az, hogy egyáltalán nem törvényszerű, hogy egymástól szét kéne választani a két fűtési opciót. Az egyiket az egész házban lehet használni, a másikat meg akár csak bizonyos részeken, mint mondjuk a fürdőszoba padlója vagy a földszint, mert ott egyébként is hidegebb szokott lenni az aljzat. Ha a saját családi házunkra gondolok, akkor abszolút van helye mindkét opciónak egymás mellett, nem érzem úgy, hogy dönteni kéne egyik vagy a másik mellett.

A napelemrendszer.info-n pedig nem meglepő, hogy lehet ingyenes ajánlatot kérni napelemes rendszer kiépítésére, ami mindkét fűtési rendszernek az alapját képezheti. Szerintem ez egy olyan nulladik lépése az otthoni fejlesztéseknek, amit mindenkinek meg kéne ugrani és még addig meglépni, amíg kedvezőek az elszámolhatósági feltételek. Aztán ki tudja, lehet, hogy egyszer már annyira drágává válik ez az energia is, hogy, megint valami újdonság után kell majd néznie az emberiségnek.

A hőszivattyús fűtés minden esetre szerintem az egyik leghasznosabb módja annak, hogy hogyan lehet meleget csinálni otthon és ha valakinek fontos az, hogy mennyire tudja majd zölden fenntartani az otthonát az elkövetkezendő 10-20-30 évben, amikor az energiaipar valószínűleg egy óriási változáson megy majd keresztül, annak ez egy olyan remek lehetőség és fontos lépés, amit most kell megtenni. Ahhoz, hogy ez elérhető áron legyen elérhető, valószínűleg az utolsó pillanatokban járunk és nem nagyon érdemes ezt már tovább húzni. Ha valaki szeretne napelemet, vagy a hőszivattyús fűtés, netán az elektromos fűtőpanel mutatja a legjobb megoldást a problémáira, akkor nincs mese. Most vannak olyan pályázatok, amikkel vissza nem térítendő támogatásként lehet segítséget kapni ahhoz, hogy minden háztartás belevághasson egy ilyen anyagilag megterhelő, de energetikailag megháláló fejlesztésbe. Aztán persze a villanyszámla is eltűnik majd szépen lassan, ahogy a gázra sem kell már majd fizetni, hiszen mindenre ott az új, tisztább, modernebb, korszerűbb technológia. Én mindenkit buzdítok arra, hogy addig váltson ezekben a témákban a jobb rendszerre, amíg pályázat és támogatás igényelhető rá és amíg ilyen kedvező feltételekkel lehet használni, mert ez sem lesz így örökké.