A műanyag ablakpárkány felrakása.

Szponzorált tartalom

műanyag ablakpárkány

műanyag ablakpárkány

A párkányoknak fontos szerepe van, amiről elsőre azt gondolhatnánk, hogy csupán esztétikai funkciót tölt be. Ez korántsem így van, hiszen lényegében vízzáróként, vízelvezetőként működnek a külső ablakpárkányok, amelyek segítenek abban, hogy ne üljön meg a csapadék az ablaknyílásban. Ha nem lenne, átáznának a falak és meggyűlne a bajunk a penésszel és egyéb problémákkal.

Hogyan kell felszerelni a műanyag ablakpárkányt, hogy időtálló tulajdonságai ne vesszenek el?

Előszöris, mérj pontosan, ha kell többször! A méréseknek lényeges szerepe van abban, hogy a különféle építési megoldásokat a legjobb körülmények között vehessük igénybe, hogy a különféle elemek hosszú időkig eleget tudjanak tenni feladataiknak. Így van ez az ablakpárkánynál is.

Ha jól mértünk, akkor remekül illeszkedik majd a helyére. Szükség esetén lehet még korrigálni. Ezeknek az univerzális kültéren és beltéren egyaránt használható ablakpárkányoknak az egyik előnye, hogy könnyű vele bánni, így a vágás is megoldható házilag. Ugyanakkor szakemberrel is méretre vágathatjuk, ha nem sztenderd méretre van szükségünk. A párkányfogadós profilú ablakoknál a párkánynak eleve megvan a helye. Ha nem ilyen az ablak, akkor gondolni kell rá, hogy esetleg vésni kell lefelé.

A műanyag ablakpárkány felrakásának első lépéseit az előkészületek teszik ki. Fontos, hogy jól meg legyen tisztítva a felület, ahová beépíteni kívánjuk, hiszen annál jobb tapadással számolhatsz a későbbiekben, annál tartósabb lesz.

A párkányvégek felhelyezésével folytasd, ami a műanyag párkányok esetében nem olyan nehéz feladat, hiszen felpattintható elemekről beszélünk. Ezek a végek a szett részét képezik, amennyiben az Ablakban Otthon kínálatából vásárolsz, melyben különböző méretekben érheted el a kész termékeket. Természetesen a vágáshoz és felrakáshoz egyaránt kérheted a segítségüket!

Az ideális lejtés kialakításának érdekében, kb. 1 centivel meg kell emelni a műanyag ablakpárkányt, amit megtehetsz egy faékkel vagy műanyag darabkával. Ennek a lejtésnek jelentős szerepe lesz a későbbiekben, hiszen ez biztosítja a víz szabad lefolyását. Egy másik fontos dolog: a párkányok csőrének is túl kell nyúlnia az ablakkereten, hogy a víz ne érje el a falat. Itt 3 cm-es túlnyúlást számolj!

Ha minden a helyén, stimmelnek a méretek, akkor jöhet a ragasztás! De mivel ragaszd fel a műanyag ablakpárkányt? Purhabbal tökéletesen megoldható, ám nem mindegy milyen terméket választasz. Keress ragasztásra alkalmas purhabot, mert a hagyományos térfogata a kinyomást követően jelentősen megnő, így felnyomja a párkányt, amit nem szeretnénk. A ragasztásra és szigetelésre egyaránt alkalmas purhabban dolgozz, ezt követően pedig ha készen vagy, némileg súlyozd le, hogy biztosan a helyén maradjon. A párkányvégeknél a száradást követően használhatsz szilikont, amivel nagyon szépen ki lehet húzni az esetleges hézagokat. Szilikonból ráadásul többféle szín áll rendelkezésre.

Akár kültérre, akár beltérre szánod a műanyag ablakpárkányt, ezeket a lépéseket érdemes betartani. Segítségükkel tartósan, igényesen, összességében szakszerűen végezheted el az ablakpárkány felhelyezését.

Ha nincs szükség utómunálatokra (vakolás, színezés, stb.), nincs már hátra, mint távolítsd el a védőfóliát!